ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων, Ν.Συρμαλένιου, στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ΕσωτερικώνΝίκος Συρμαλένιος: «Η Νέα Δημοκρατία με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταργεί την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής
με θέμα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών


Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κατάργησης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται δια της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν νομοσχέδιο, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, προωθείται αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Πριν λειτουργήσουν έστω και κατ’ ελάχιστο τα νέα και πρόσφατα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά όργανα του Α’ και Β’ βαθμού, πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται έστω και για μία μέρα ο νέος νόμος, φέρνετε αυτόν τον νόμο αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Υποτίθεται ότι ακούσατε δήθεν τον αχό της κοινωνίας που διαμαρτύρεται πριν καν βιώσει τα υποτιθέμενα αδιέξοδα και την αναποτελεσματικότητα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κανέναν αχό της κοινωνίας δεν ακούσατε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Τους δικούς σας δημάρχους και τους δικούς σας περιφερειάρχες ακούσατε, που διαμαρτύρονται εκεί που δεν έχουν την πλειοψηφία.
Τι κάνετε, όμως, με αυτό το νομοσχέδιο; Καταργείτε απροκάλυπτα την απλή αναλογική, αφαιρώντας την πραγματική εξουσία από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον κυρίαρχο ρόλο και τη φωνή του καθενός και της καθεμιάς δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου, επαναφέροντας το δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, δίνετε ένα καίριο πλήγμα στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος και στην κοινωνία των πολιτών».
Και συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας τα εξής: «Η πεμπτουσία της απλής αναλογικής δεν έγκειται μόνο στην αυθεντική εκπροσώπηση των συσχετισμών της λαϊκής ψήφου. Κυρίως έγκειται στο ότι ομάδες πολιτών, ιδιαίτερα στους δήμους, μπορούσαν να διεκδικήσουν την εκπροσώπησή τους έστω και με μία έδρα, ομάδες ενεργών πολιτών που δρουν και λειτουργούν στις τοπικές κοινωνίες, πολλές φορές και με στοχευμένο θεματικό περιεχόμενο και το κυριότερο ανεξάρτητα από πολιτική και κομματική προέλευση.
Τώρα τι κάνετε; Στο όνομα της κυβερνησιμότητας, δηλαδή της απόλυτης δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής εξουσίας, επαναφέρετε τον απόλυτο κομματικό έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης, απωθώντας την ενεργή κοινωνία ουσιαστικά στο περιθώριο.
Περιμένετε μήπως την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος ή και το να περιβληθεί το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό με μεγαλύτερο κύρος και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες; Προφανώς όχι, γιατί προφανώς είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει.
Προχωράτε, όμως, και σε μία σειρά άλλες τροποποιήσεις με την ίδια λογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, της απόλυτης κυριαρχίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη, που τροποποιούν τόσο τον «Κλεισθένη», όσο και τις θετικές διατάξεις του «Καλλικράτη».
Σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις μεταξύ παρατάξεων, θεσμοθετείτε δύο αδιανόητα. Το πρώτο αδιανόητο είναι η σύμπραξη των παρατάξεων χωρίς καμία προγραμματική βάση. Το δεύτερο αδιανόητο είναι η απαγόρευση ανάκλησης αυτής της σύμπραξης, δηλαδή ακόμα και αν διαπιστώσουν οι ίδιες παρατάξεις που έχουν δεχθεί τη σύμπραξη ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν, άρα να πρέπει να λυθεί αυτή η συνεργασία.
Απόλυτη παραχάραξη, βεβαίως, της λαϊκής βούλησης και ψήφου αποτελεί και ο έλεγχος της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ.
Καταργείτε, επίσης -και αυτό αποτελεί και καίριο πλήγμα για τη λειτουργία των κοινοτήτων- την αποφασιστική αρμοδιότητα των προέδρων των κοινοτήτων σε σχέση με τη διαχείριση των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ) για την προώθηση έργων και δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Αυτό είναι πραγματικά μία τεράστια οπισθοδρόμηση, οι τοπικές κοινότητες να μην μπορούν να παράξουν έργα και δράσεις, γιατί δεν θα μπορούν να αποφασίσουν για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, καταργείτε τη δυνατότητα ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης να ανήκει σε άλλη παράταξη, άρα και αυτό είναι πλήγμα στη συνεργασία που κατά τα άλλα, εφόσον γίνει, δεν μπορεί να ανακληθεί. Τον καθορισμό των επάρχων των νησιωτικών επαρχιών μπορεί και πάλι αυθαίρετα ο περιφερειάρχης να τον ορίζει και έξω από τα όρια και τα νησιά του συγκεκριμένου επαρχείου.
Δεν προλαβαίνω να αναφερθώ στο θέμα του ασύλου και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως, θα πω με τρεις λέξεις το εξής: Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι στιγμής εφαρμόζει απολύτως τα τρία αλληλένδετα δόγματα. Δόγμα πρώτο: Ασφυκτικός πρωθυπουργικός έλεγχος στα πάντα. Δόγμα δεύτερο: Νόμος και τάξη διά της καταστολής. Δόγμα τρίτο: Οικονομικός νεοφιλελευθερισμός με πρώτες επιλογές τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρήσεων στην Κυβέρνηση και την ενίσχυση των μεγάλων εισοδημάτων».


Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link:


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Νότιο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video