Μια τέχνη που υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και την χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να «δαμάσει» τα μέταλλα είναι αυτή του σιδερά, ένα δύσκολο και επίπονο επάγγελμα, που όμως διαθέτει την δική του ξεχωριστή γοητεία!
Στις μέρες μας όλο και λιγότεροι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό αφού, όλα τώρα αγοράζονται «έτοιμα» ή γίνονται βιομηχανοποιημένα...
Ο Χρήστος Μυγδάκης, από τα 14 του χρόνια, μαθαίνει την τέχνη και τα μυστικά της, θητεύοντας δίπλα στον κορυφαίο του είδους Σωτήρη Σαμουρίδη, πρόσφυγα από τις «αλησμόνητες πατρίδες» ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση στην οδό Σουλίου, κοντά στην πλατεία Χατζοπούλου, στο Αγρίνιο.
Συνήθως παλαιότερα οι σιδεράδες έπαιρναν μαθητευόμενους βοηθούς, οι οποίοι μάθαιναν την τέχνη δίπλα στους παλιούς μαστόρους και συνέχιζαν το επάγγελμα. Η τέχνη του σιδερά απαιτούσε μεγάλη εμπειρία αλλά και οργανωμένα εργαστήρια στα οποία μάθαιναν οι νέοι, κυρίως από οικογενειακή παράδοση ή από μαθητεία. Είναι αρκετά δύσκολη δουλειά γιατί απαιτεί μεγάλη σωματική δύναμη αλλά και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες αφού αρκετές ώρες της δουλειάς τους τις περνούν κοντά στη φωτιά, δηλαδή στο καμίνι, όπου ζεσταίνουν το σίδερο.
Ο νεαρός τότε, Χρήστος με ιδιαίτερο ζήλο θα μάθει από το δάσκαλο με ποιους τρόπους επεξεργάζονται τα διάφορα είδη του σιδήρου (δηλ. το καθαρό σίδηρο, το χάλυβα ή ατσάλι, το χυτοσίδηρο ή μαντέμι, το μαλακό ή σφυρήλατο σίδηρο), για την κατασκευή ή την επισκευή αγροτικών εργαλείων (όπως τσαπιά, τσεκούρια, υνιά, δρεπάνια, άροτρα, σφυριά κασμάδες, σκαλιστήρια κ.α.), ειδών οικιακής χρήσης (όπως πυροστιές, μασιές, μαχαίρια, καρφιά, κλειδαριές, κλειδιά, μεντεσέδες, κουφώματα, πόρτες κ.α.), αλλά και γενικά όλων των μεταλλικών αντικειμένων που ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή.
Το 1982 και αμέσως μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του υποχρέωσης, θα αγοράσει την επιχείρηση Σαμουρίδη και θα ασχοληθεί με τις σιδηρές κατασκευές ενώ ταυτόχρονα θα «περάσει» στην τέχνη του στοιχεία και σχέδια προερχόμενα από αρχαίες, ρωμαϊκές και βυζαντινές παραστάσεις, που θα δώσουν πρωτότυπες και όμορφες κατασκευές σε είδη κιγκαλερίας, πορτών και οικιακών κατασκευών.
Η έμπνευση, η φαντασία και το μεράκι του Χρήστου Μυγδάκη με αυτά που καταπιάνεται, θα τον κάνουν γρήγορα περιζήτητο τεχνίτη στην αγορά και πάρα πολλοί ιδιώτες θα του «εμπιστευθούν» για να προσδώσει στους χώρους τους, όμορφα χαρακτηριστικά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους!
Ο Χρήστος είναι από τους λίγους πανελλαδικά, που γνωρίζουν καλά την διαδικασία επεξεργασίας του σιδήρου και την χρήση του καμινιού...
Πρώτα ανάβει στο καμίνι τη φωτιά, την οποία φυσά με το φυσερό ώστε να την διατηρήσει και κατόπιν βάζει το σίδερο μέχρι να πυρακτωθεί και να γίνει πιο ευλύγιστο.
Το σίδερο κοκκινίζει στη φωτιά ενώ στη συνέχεια το τοποθετεί στο αμόνι και με τη βαριά το χτυπά ώστε να του δώσει το σχήμα που θέλει σε σχέση πάντα με το αντικείμενο που πρόκειται να κατασκευασθεί. Τέλος το βάζει στη «βούτα» με το νερό ώστε να παγώσει και να στερεοποιηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζει τα περίτεχνα έργα του!
Σε πολλές εκκλησίες της Αιτωλοακαρνανίας και τον Άγιο Νικόλαο Καλυβίων, στην Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ευρυτανία αλλά και σε μοναστήρια όπως οι Ιερές Μονές Παντοκράτορος, Λιγοβιτσίου, Αγίας Ελεούσας (Κλεισούρας), Προυσού, θα δει και θα θαυμάσει κάποιος τις δημιουργίες του, ο οποίος λέει ότι η μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση είναι να δημιουργεί έργα που θα παραμένουν στον χρόνο και θα ικανοποιούν κάθε άνθρωπο!
Του αρέσει να σχεδιάζει και να δημιουργεί κάθε φορά, «ξεχωριστές» κατασκευές οι οποίες επιδιώκει να αποτυπώνουν την «ψυχή» του τεχνίτη, σε συνδυασμό με αυθεντικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και της φύσης!
Από το 2003 έχει μεταφέρει την επιχείρησή του σε ιδιόκτητο χώρο στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, και εργάζεται πυρετωδώς, για να προλάβει παραγγελίες που πρέπει να «τελειώσουν» στην ώρα τους...
Παραγγελίες που μπορεί να περιλαμβάνουν εσωτερικά και εξωτερικά κάγκελα, πόρτες, στέγαστρα, κρεβάτια, κάγκελα περίφραξης, ασφάλειες παραθύρων, καρέκλες, καθρέφτες, σκάλες, γεωργικά εργαλεία, τραπέζια, φωτιστικά κ.ά.
Το επάγγελμα του σιδερά, άρχισε να φθίνει με τη μαζική βιομηχανική παραγωγή σιδερένιων αντικειμένων και έτσι στις μέρες μας έχει περιοριστεί στην εμπορία, επισκευή και τοποθέτηση σιδερένιων κατασκευών.
Όμως την παραδοσιακή τέχνη του σιδήρου λίγοι τεχνίτες την γνωρίζουν καλά.
Ανάμεσά τους, ο Χρήστος Μυγδάκης, ο οποίος συνεχίζει να την «υπηρετεί» με μεγάλη αγάπη, προσφέροντας πρωτότυπα σχέδια δουλεμένα στο «χέρι» με πολλή υπομονή και επιμονή, φτιάχνοντας δημιουργήματα, που όλοι μας θαυμάζουμε!
Χρήστος Μυγδάκης - «Μεταλλικές κατασκευές παντός τύπου» τηλ. 26410-95311
Παραδοσιακές & Εκκλησιαστικές κατασκευές - Δημιουργίες σε καμίνι με την παραδοσιακή τεχνική
Το παρόν δεν αποτελεί προϊόν διαφήμισης. Είναι μια ακόμα προσφορά του 1ki1news με θέμα την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης και εκ των πραγμάτων προβάλει τον καλύτερο μεταξύ ελαχίστων, που το αποτέλεσμα των έργων τους είναι εκατό τοις εκατό παραδοσιακό και χειροποίητο!
Προσαρμογή και αναδημοσίευση: Τομέας διαχείρισης 1ki1news
πηγή: http://www.kalyvia.gr Written by Gikas
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου