ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αφιέρωμα στο Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας Γύρλας


Μετά τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου και την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, το Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας Γύρλας θεωρείται ένας αξιόλογος προορισμός της Τήνου.

Ονομάστηκε Γύρλα, εξαιτίας ενός χειμάρρου που έστρεψε (γύρισε, έκανε γύρλα) από το μοναστήρι πριν εκβάλλει στην περιοχή Βρέκαστρο.


Το Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας Γύρλας απέχει μόλις 2,5χλμ από τη Χώρα της Τήνου. Για να φτάσετε από τη Χώρα ως εκεί, ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο προς Πόρτο και στρίψτε αριστερά στην σχετική ταμπέλα επισήμανσης.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη. Από τη μία πλευρά, στα νότια, πέρα από τους πολύχρωμους (ανάλογα εποχής) κάμπους του νησιού, εκτείνεται η θάλασσα που πότε χαϊδεύει τις παραλίες, πότε αφρίζει μανιασμένη σε γαλανόλευκες αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά υψώνονται βουνοκορφές που αρχίζουν από το Κεχροβούνι και τελειώνουν στο Όρος.

Στις πλαγιές από κάτω, απλώνονται πολύχρωμες εκτάσεις, χαραγμένες από λιθόκτιστες ξερολιθιές που οργανώνουν επίπεδα αγροτεμάχια σαν σκαλάκια. Ανάμεσα σε αυτό το φυσικό τοπίο, ξεπροβάλλουν τόπους-τόπους κομψά εξωκλήσια, κυκλαδίτικοι περιστερώνες, κελιά και στάβλοι.

Στρίβοντας αριστερά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο πράσινο, εξαιτίας του παρακείμενου χειμάρρου που δίνει τροφή στη βλάστηση. Στο βάθος ξεπροβάλλει η είσοδος του Μοναστηριού.

ΙΔΡΥΣΗ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
Λέγεται ότι ιδρύθηκε το 1100 σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Σακελίων. Χρονογράφος παλαιάς τοπικής εφημερίδας την τοποθετεί πριν το 1610. Όμως τα παραπάνω δεν θεμελιώνονται με ντοκουμέντα. Ωστόσο, στη διακοσμητική πλάκα κάτω από το καμπαναριό, είναι χαραγμένη η χρονολογία ανακαίνισης του Ναού, πράγμα που μαρτυρά ότι η ίδρυση τοποθετείται νωρίτερα του 1744 (έτος ανακαίνισης).

Λέγεται ότι ο μνηστευμένος αδερφός του Ιωάννη Αμοιραλή εκ Κτικάδου Τήνου, μια μέρα που φόρτωσε το μουλάρι του με γεωργικά προϊόντα, κάτω από το σαμάρι στο ύψος της ράχης του ζώου, είχε παραπέσει ο αναβατήρας. Φορτωμένο όπως ήταν το σαμάρι, ασκούσε μεγάλη πίεση στον αναβατήρα που χτυπούσε κατευθείαν στη ράχη του ζώου και αδυνατούσε να προχωρήσει. Ο ιδιοκτήτης του όμως, νόμιζε πως το ζώο "μουλάρωνε" και εκνευρισμένος από τη προσπάθεια να το τιθασεύσει, το σκότωσε. Όταν ξεφόρτωσε το νεκρό ζώο και είδε τον αναβατήρα, συνειδητοποίησε ότι το οξύθυμο του χαρακτήρα του μπορεί να γίνονταν μοιραίο για τον επικείμενο γάμο του. Διέλυσε λοιπόν τον αρραβώνα και αποφάσισε πάει στο Άγιον Όρος να γίνει μοναχός. Επιστρέφοντας στη Τήνο, ο ιερομόναχος Γρηγόριος έκανε εκτεταμένες επισκευές το 1744 στο ερειπωμένο Μοναστήρι, τον Ναό και τα κελιά.


ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ο ανακαινιστής ιερομόναχος Γρηγόριος, λόγω χρησικτησίας, είχε την ιδιοκτησία της Μονής. Επειδή στο δείλι της ζωής του ανησυχούσε μήπως το Μοναστήρι ερημώσει και αμεληθεί η συντήρησή του, παραχώρησε στη διαθήκη του την ιδιοκτησία στους κατοίκους των χωριών Μουνταδου και Καριάς, με την ελπίδα να το φροντίζουν, να το καθαρίζουν και να το συντηρούν, παράλληλα με τα παρακείμενα χωράφια τους.

Οι χωρικοί ωστόσο, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις τους δεν άφηναν τον απαραίτητο χρόνο που απαιτούσε αυτή η υποχρέωση, διέθεσαν την ιδιοκτησία και τα καθήκοντα σε τριμελή επιτροπή από προκρίτους της πόλεως της Τήνου. Όταν όμως τα μέλη της επιτροπής απεβίωσαν, προέκυψε πάλι πρόβλημα συντήρησης και ιδιοκτησίας. Και πάλι οι χωρικοί, που θεωρούσαν ότι είχαν την ευθύνη, συνέστησαν επιτροπή από αντιπρόσωπους της Τήνου και της γύρω περιοχής. Κατόπιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς περιήλθε στο Δήμο Τήνου, όπου από το 1924 ορίζει πενταμελή επιτροπή, διαχειρίζεται και οργανώνει την Μονή και τηρεί τα σχετικά διοικητικά και διαχειριστικά βιβλία.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


Μετά τις επισκευές, το 1745 ο ιερομόναχος Γρηγόριος προσκαλεί μοναχούς από το Άγιο Όρος, ικανούς να διδάξουν και να εμπνεύσουν τα πατριωτικά αισθήματα της υποδουλωμένης από τους Τούρκους Τήνου, προκειμένου να αναπτύξουν τα απαραίτητα ιδανικά ώστε οι μαθητές να αποβάλουν από μέσα τους τον φόβο και τον ραγιαδισμό.

Για το σκοπό αυτό στο μοναστήρι, ιδρύεται μια πλούσια βιβλιοθήκη. Εντός του Ναού λειτουργεί ημερήσιο και νυκτερινό σχολείο και οργανώνεται ιεροσπουδαστήριο από το οποίο αποφοίτησαν κληρικοί. Το μοναστήρι γνωρίζει άνθηση και οι μοναχοί φθάνουν τους 20. Την ώρα της Εθνεγερσίας, αυτή η κοιτίδα ελευθερίας της Τήνου που δημιούργησαν οι 20 πατριωτες κληρικοί, συνεισφέρει σημαντικούς ήρωες της επανάστασης, ανάμεσά τους ο Αθανάσιος Καρδαμίτσης, ο Γεώργιος Παλαμάρης, η Μαντώ Μαυρογένους και αρκετούς φιλικούς.

Περισσότερες Πληροφορίες (http://girla.gr)

Πηγή: tinosvoice.blogspot.gr/
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video