ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τι θα δοκιμάσετε όταν έρθετε στην Τήνο



Τήνος είναι το νησί που έχουν επισκεφθεί οι περισσότεροι Έλληνες, χωρίς όμως κανένας σχεδόν να προλαβαίνει να τη γνωρίσει ουσιαστικά, καθώς τις λίγες, συνήθως, ώρες που παραμένουν στο νησί, τις αφιε­ρώνουν στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης. Έτσι τα πανέμορφα χωριά της παραμένουν "άγνωστα" για τους πολλούς, όπως και οι λιχουδιές της τοπικής κουζίνας.


Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα γλυκά του νησιού, που οι επισκέπτες προμηθεύονται από τα ζαχαροπλαστεία της πόλης: ευωδιαστά "αμυγδαλωτά", τα ιδιαίτερου σχήματος "λυχναράκια", κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό με φρέσκια μυζήθρα και έντονο άρωμα πορτοκαλιού, τα κριτσανιστά "ψαράκια" με την καρυδάτη γέμιση (γλυκό που προσφέρεται και στους γάμους μαζί με "ξεροτήγανα" και "παστέλι σε λεμονόφυλλα") καθώς και τραγανούς "μπεζέδες" με μπόλικο ξύσμα λεμονιού.


Απίθανης νοστιμιάς είναι και η "λούζα", η οποία αφού μαριναριστεί σε μαύρο κρασί για μια βδομάδα πε­ρίπου, καρυκεύεται με μαραθόσπορους, πιπέρι, μπαχάρι, τυλίγεται σε έντερο χοιρινό, τοποθετείται κάτω από βάρος για να πάρει ωραίο σχήμα, στη συνέχεια καπνίζεται για 4 ώρες πάνω από κληματόβεργες και τέλος κρεμιέται για να ξεραθεί επί 2 περίπου μήνες. Τρώγεται κομμένη σε πολύ λεπτές, σαν τσιγαρόχαρ­το, φετούλες. Με πρώτη ύλη το χοιρινό κρέας παρασκευάζονται επίσης "λουκάνικα με γεύση μαραθόσπορου", "πηχτή", "σύγλινα" ή "σύσσερα" αλλά και "οματιές", δηλαδή έντερα γεμιστά με ρύζι, κομ­ματάκια κρέατος και χορταρικά.



Όσοι πάρουν μέρος στα "χοιροσφάγια", χαίρονται επίσης το τηγανητό συκώτι και σούπα από το λαιμό του χοίρου ή το κεφάλι του, "φλεμόνι γιαχνί ή στιφάδο", λαχανοντολμάδες και κεφτέδες με "χοιρινίσιο" κιμά κι ένα σωρό ακόμα λιχουδιές.



Από τυροκομικά προϊόντα η Τήνος φημίζεται για τα "πετρωτά" τυράκια της, που γίνονται α­πό το τυρί "πέτρωμα", για το τυρί "στρογγυλό" (εξαιτίας του σχήματος του), για το "μαλαθούνι" αλλά και για την "κοπανιστή" της. Δοκιμάστε επίσης και "κάππαρη", "ξερές ντομάτες με κουρκούτι", "κρίταμο τουρσί", "πατατοκεφτέδες", "φουρτάλιες", "αγκινάρες τουρσί ή με ομελέ­τα", καθώς και "αγκιναρόρυζο", "συκωτάκια κοκκινιστά με πιλάφι", "σκορδομακάρονα", "μαραθοτηγανίτες". Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το "ιερό" νησί, μείνετε παραπάνω από λίγες ώρες. Έχετε τόσα πολλά να δοκιμάσετε...



Της λαογράφου, Κατερίνας Μαρινάκη ( KykladesNews)




από noreply@blogger.com (TINOS VOICE)

μέσω Φωνή της Τήνου - Νέα από την Τήνο και όχι μόνο....
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Νότιο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video