Οι παρακολουθήσεις με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα μπορούσαν να είναι ένα καλά μαστορεμένο αστυνομικό ανάγνωσμα του Ζεράρ Ντε Βιγιέ. Δεν είναι, όμως. Μάλιστα, το πόρισμα του εισαγγελέα Φούκα που ερευνά την υπόθεση «Πυθία», που σύμφωνα με πληροφορίες...
του «Π» είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και θα δει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το φως της δημοσιότητας, όχι μόνον πιστοποιεί τις παρακολουθήσεις, αλλά στην ουσία ρίχνει φως σε μιαν εν γένει συνωμοσία, με στόχο ακόμη και το βιολογικό τέλος του πρώην πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος Φούκα θα επηρεάσει… σεισμικά ως και θα ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα όπως έχουν μέχρι σήμερα.
Και τούτο διότι ακόμη κι αν απομονωθούν οι υποκλοπές από όλο το υπόλοιπο σχέδιο που έφτανε μέχρι και τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού, φέρονται να έχουν αφήσει το χνάρι τους τόσο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα –που έχουν, όπως λένε οι πηγές του «Π» αναφερθεί στην ανάκριση–, ώστε μπορούν να εξηγήσουν πολλά και να τεκμηριώσουν στην κοινή λογική ακόμη περισσότερα από όσα συνέβησαν μετά την ανατροπή του Κώστα Καραμανλή, τον Οκτώβριο του 2009. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη και με (μια ακόμη) δικαίωση ανά χείρας ίσως δει διαφορετικά έναν μελλοντικό του ρόλο.
Στην ουσία της υπόθεσης τώρα, πέρα από τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, που είχαν να κάνουν με το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Κώστα Καραμανλή, διά του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, για το ότι επέκειτο απόπειρα δολοφονίας του από κάποιους κύκλους που προφανώς ενοχλούνταν από το άνοιγμα Καραμανλή στη Μόσχα, αλλά και την εμπλοκή του ονόματος δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στην υπόθεση (Καρχιμάκης, Ρόντος), ακόμη ένα όνομα που απασχολεί τις Αρχές έχει μπει στην «ουρά» των προσώπων-σκιών αυτής της ιστορίας.
Ο μυστηριώδης «Μίστερ Μπαζ»
Οι πληροφορίες θέλουν έναν 65χρονο συνταξιούχο πράκτορα της CIA με το παρατσούκλι «Μίστερ Μπαζ» να έχει πρωταγωνιστήσει στις υποκλοπές τόσο κατά του Κώστα Καραμανλή, όσο και κατά μελών της κυβέρνησής του. Για αυτόν τον τύπο, λοιπόν, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μετά την έκδοση του πορίσματος. Ο «Μίστερ Μπαζ» πήρε φύλλο πορείας από τη CIA για την Ελλάδα το 1996, όταν ήταν πολύ πρόσφατη η ιστορία των Ιμίων και τα ευχαριστήρια του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη προς τους Αμερικανούς επί ημερών Νίκολας Μπερνς. Ο «Μίστερ Μπαζ» δικτυώθηκε άμεσα στην ΕΥΠ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ταξίδευε συχνά από την Αθήνα στον αραβικό κόσμο. Η υπηρεσία του τον ενέπλεξε και στο «κυνήγι» των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων εξ ου και οι επαφές του με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, όπου έγινε γνωστός για ιστορίες σχετικά με Αφγανούς μουλάδες, με Ρώσους πράκτορες, με την αποθήκευση εκρηκτικών στην πρεσβεία του Ιράκ. Λέγεται ότι ο «Μίστερ Μπαζ» είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις, μερικές από τις οποίες είχαν αποκλειστικό θέμα την έρευνα, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πιθανών στόχων και υπόπτων. Αυτό πρέπει και να είναι το κομβικό σημείο της υπόθεσης, όπου δημιουργήθηκαν τα 14 τηλέφωνα-«σκιές».
Στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί φαίνεται ότι ο «Μίστερ Μπαζ» δεν είχε αναστολές. Για το καλό «της υπηρεσίας» μπορούσε να παρακολουθεί ακόμα και αξιωματούχους με τους οποίους είχε και φιλικές σχέσεις. Ηταν τόσο καλός στη δουλειά του, ώστε μπορούσε να αρχειοθετήσει ακόμα και στοιχεία που άγγιζαν ζητήματα ιδιωτικότητας. Ως συνταξιούχος πια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσελήφθηκε από μια εταιρεία συμβούλων. Η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολη το φθινόπωρο του 2004. Μόλις οι εργοδότες του «Μίστερ Μπαζ» έμαθαν τι συνέβαινε με τις υποκλοπές τον έστειλαν κακήν-κακώς στη Θεσσαλονίκη «για δουλειές». Μόνο που έκανε το λάθος να εμφανίζεται συχνά από το προξενείο των ΗΠΑ.
Στις 10 Μαρτίου 2005, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπάλληλος της Voldafone Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του πως το λογισμικό της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας ήταν παραβιασμένο. Έντρομος ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς πληροφορήθηκε το γεγονός από συνεργάτες του ενώ βρισκόταν στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» όπου ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Νιουκάστλ. Αμέσως τηλεφώνησε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού και ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή του, τον κ. Γιάννη Αγγέλου, αιτούμενος εμπιστευτική συνάντηση μαζί του. Η επικοινωνία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγέλου απάντησε πως θα ενημέρωνε πρώτα τον κ. Καραμανλή και στη συνέχεια θα όριζε το ραντεβού. Ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στην Ισπανία, ενημερώθηκε για το περιστατικό και έδωσε την κατεύθυνση να γίνει η συνάντηση του κ. Αγγέλου με τον κ. Κορωνιά, αλλά με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Δημοσίας Τάξεως, που ήταν ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης.
Επιστροφή Καραμανλή υπό προϋποθέσεις βλέπουν συνομιλητές του
Την πρώτη διαφορετική ανάγνωση των προθέσεων του Κώστα Καραμανλή, σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με τον όποιο μελλοντικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, δίνει μιλώντας στο «Π» άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος. Η δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού, όπως αυτή διαφαίνεται από την εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση «Πυθία» δείχνει να αλλάζει σχεδόν ολοκληρωτικά τα δεδομένα και ενώ το όνομά του παίζει ακόμα και στο σπιράλ της προεδρολογίας ενόψει της διαδοχής του Κάρολου Παπούλια.
Είναι βέβαιο ότι ο Κ. Καραμανλής ακόμα παρακολουθεί χωρίς ο ίδιος να παρεμβαίνει τις εξελίξεις και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά όλο και περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες, στελέχη που κινούνται στον κύκλο του και συχνοί του συνομιλητές κάνουν αναφορά στο όνομά του, όταν και αν μπουν στη σχετική συζήτηση.
«Είναι σίγουρο» μας λέει ένας από τους πιο συχνούς συνομιλητές του ότι «επειδή και οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι συμμαχικές, μόνο ένα πρόσωπο κύρους θα μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτό το πρόσωπο, αν θέλετε την άποψή μου, θα πρέπει ή θα μπορούσε να είναι πρώην πρωθυπουργός».
Στην παρούσα φάση, όμως, ο Κ. Καραμανλής δεν συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του «δεν θέλει να είναι ένας διακοσμητικός παράγοντας χωρίς λόγο και αρμοδιότητες». Ωστόσο, αυτό που κάνει τους καλά γνωρίζοντες να μην πείθονται από την άρνηση που επιδεικνύει ο πρώην πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος «ένοικος» του Προεδρικού Μεγάρου είναι πως ο ίδιος έχει την κοινωνική αποδοχή για να συμβολίσει την ενότητα του έθνους σε μία δύσκολη στιγμή, αλλά και να προωθήσει τους θεσμούς πρωτοστατώντας σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση.
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
http://ift.tt/XomHAk
από noreply@blogger.com (naxios)
μέσω Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου