Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.
Με το ξεκαθάρισμα του θεσμικού πλαισίου, αναμένεται από το ΥΠΕΚΑ να εκδηλωθεί ενδιαφέρον είτε από ιδιώτες είτε από δημόσιους φορείς (όπως ΟΤΑ), προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση του πάρκου.
Στο καταδυτικό πάρκο διεξάγονται αποκλειστικά καταδυτικές δραστηριότητες. Απαγορεύονται η αλιεία, η ναυσιπλοΐα ή οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια δραστηριότητα εκτός από την επίσκεψη στο θαλάσσιο χώρο, τη φωτογράφηση και την υποβρύχια κινηματογράφηση.
Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας ενός καταδυτικού πάρκου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος του πυθμένα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50 μέτρα.
Απαγορεύεται η οριοθέτηση σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Στο πλαίσιο του πάρκου επιτρέπεται να παραχωρηθούν τμήματα της παραλίας για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.
Η Δημοκρατική της Ρόδου Η Δημοκρατική της Ρόδου
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου