Τη λήψη μέτρων αστυνόμευσης για την απομάκρυνση τροχόσπιτων από την παραλία του Πρασονησίου ζήτησε αρμοδίως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μετά και από έκθεση «βόμβα» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το μαγευτικό τοπίο στο «Πρασονήσι», ένα από τα θαύματα της φύσης, ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στο νησί της Ρόδου, τελικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε χωματερή όχι μόνο για πετρέλαιο, με την επικείμενη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, αλλά και από τους χιλιάδες επισκέπτες, που ρίχνουν λύματα κατά μήκος της ακτογραμμής!
Μετά από αναφορά του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κατταβιάς κ. Νίκου Ζαννετάκη, που προκάλεσε και εισαγγελική επέμβαση, επενέβη και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Ο κ. Ζαννετάκης κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, παράνομη αποβολή λυμάτων, από παράνομα εγκατεστημένα τροχόσπιτα, στην περιοχή του Πρασονησίου, με αναφορά του προς τον εισαγγελέα. Είχε καταγγείλει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι λύματα καταλήγουν σε λάκκους κάτω από τα τροχόσπιτα, ή στη γύρω περιοχή, χωρίς να υφίστανται καμία επεξεργασία.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού διενήργησε αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσε ότι σε εκτεταμένο μέτωπο, στην αμμώδη επιφάνεια και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, έχουν σταθμεύσει σε διπλή σειρά πολλά τροχόσπιτα για προσωρινή διαμονή των κατόχων τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί επισκέπτες.
Στο χώρο αυτό δεν υφίσταται η οποιαδήποτε υποδομή για την εξυπηρέτησή τους, με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να παραπέμπει σε λειτουργίες μιας «αυθαίρετης κατοικημένης περιοχής προσωρινής διαμονής». Και μόνο από αυτό το γεγονός, η περιβαλλοντική επιβάρυνση τόσο στο αισθητικό όσο και στο λειτουργικό σκέλος (στερεά – υγρά απόβλητα κλπ) είναι προφανής.
Πέραν των τροχόσπιτων, σε διάσπαρτα σημεία, αλλά και εντός του οικοσυστήματος των κέδρων, που φύονται στις αμμοθίνες στη δυτική πλευρά, υπάρχουν εγκατεστημένες σκηνές δίχως και πάλι οποιαδήποτε υποδομή, επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και δημιουργώντας μια ακόμη πηγή ρύπανσης.
Έτσι, είναι σαφές ότι η όλη κατάσταση υποβαθμίζει περιβαλλοντικά μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «natura 2000» και επί πλέον στην πλειοψηφία της είναι αιγιαλίτιδα ζώνη εντός της οποίας δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες – εγκαταστάσεις.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου επενέβη στο θέμα και εξέδωσε το ακόλουθο έγγραφο:
«ΘΕΜΑ: «Ρύπανση από τροχόσπιτα στην περιοχή «Πρασονήσι» Ν. Ρόδου».
ΣΧΕΤ.: 1. Το με αρ. πρωτ. 1016/49/2-α/03-07-14 έγγραφο του Α.Σ. Γενναδίου Ρόδου. 2. Το με αρ. πρωτ. 5582/24-7-14 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλ. & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων, στα οποία γίνεται αναφορά στη ρύπανση από σταθμευμένα τροχόσπιτα στην περιοχή «Πρασονήσι» Ν. Ρόδου εντός της κοινοχρήστου ζώνης αιγιαλού και παραλίας του Δημοσίου, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:
Τα τροχήλατα οχήματα που φέρουν αριθμό κυκλοφορίας διευθετούνται και αστυνομεύονται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από το Τμήμα Τροχαίας αλλά και από το τοπικό Αστυνομικό Σταθμό. Δεδομένου λοιπόν ότι ο υπό κρίση κοινόχρηστος χώρος δεν αποτελεί οριοθετημένο χώρο στάθμευσης, τα προαναφερθέντα οχήματα είναι παρανόμως σταθμευμένα.
Η παράνομη λοιπόν στάθμευση και η αστυνόμευση αυτής, όπως προαναφέρουμε, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας δεδομένου δε ότι ο υπό κρίση χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος αιγιαλού και παραλίας ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και χώρος εκτός συναλλαγής. Δεδομένου του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, καλείστε για την άμεση απομάκρυνση των οχημάτων αυτών ως έχοντες αρμοδιότητα.
Παρακαλούμε για την ενημέρωση της υπηρεσίας μας για τις ενέργειές σας δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος είναι διοίκησης, διαχείρισης και προστασίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τις σκηνές ελεύθερου κάμπινγκ που περιγράφεται στο β’ σχετικό έγγραφο, σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου αλλά και της φύσης της εγκατάστασης στο κοινόχρηστο, προτείνουμε την ανάρτηση πινακίδων από το Δήμο στην περιοχή, στις οποίες να αναγράφεται ότι απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά και την απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων από το Αστυνομικό Σταθμό, δεδομένου ότι στον υπό κρίση χώρο δεν υπάρχει χωροθετημένο-αδειοδοτημένο κάμπινγκ».
Η Δημοκρατική της Ρόδου Η Δημοκρατική της Ρόδου
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου