Πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 η Προσυνεδριακή Συνάντηση Εργασίας των Δήμων για το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο υπό την Αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Προέδρος ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γ. Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σ. Σπυρίδων, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δ. Καλογερόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, η Δήμαρχος Τήλου κα Μ. Καμμά, ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χ. Κορωναίος, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φ. Μάγγος, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρης, ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μ. Πατρός, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Η. Λάμπρος, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ε. Παπακαλοδούκας, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ι. Γαλουζής, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μ. Κόλιας.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Ρ κ. Χρήστος Μαντάς όπου τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων για την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στα νησιά μας.
Τοποθετηθήκαν οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, περιγράφοντας την ανασφάλεια που τους προκαλεί η συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου παρουσίασε ο Παθολόγος και μέλος του Δ.Σ. κ. Ηλίας Τσέρκης.
Συνοπτικά σας παραθέτουμε τις θέσεις μας:
Αναγκαία η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού μοντέλου αποκλειστικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Θεωρούμε το υπάρχον σύστημα παρωχημένο και μη λειτουργικό.
Δημιουργία συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (1ου και 2ου βαθμού) για να δημιουργηθούν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης με ταυτόχρονη εφαρμογή νέων υγειονομικών συστημάτων.
Δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για κάλυψη των κενών θέσεων από ιατρικό προσωπικό. Τα κίνητρα αυτά θεωρούμε πως πρέπει να είναι: κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και επιστημονικά.
Δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφαλισμένου-Ασθενούς με κάρτα που θα αντικαταστήσει τα βιβλιάρια υγείας και θα καταχωρείται όλο το οικογενειακό αλλά και ιατρικό ιστορικό. Θεωρούμε σκόπιμο και εφικτό την έναρξη πιλοτικής εφαρμογής από τα μικρά νησιά και την σταδιακή επέκταση της στα υπόλοιπα.
Σημαντική θεωρούμε την προσυμπτωματική – προληπτική ιατρική για την αξιολόγηση και συλλογή ποιοτικών χαρακτηριστικών σε δείκτες υγείας. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα μειωθεί η νοσηρότητα και κατ΄επέκταση το κόστος στις δαπάνες υγείας.
Δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Τηλεϊατρικής & Διακομιδών Νήσων με έδρα τη Ρόδο όπου θα απασχολούνται ιατροί πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με σκοπό την άμεση συνεργασία για ιατρικές παρεμβάσεις με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα νησιά αυτά. Παράλληλα, μέσω τηλεϊατρικής θα υπάρχει επιστημονική ενημέρωση με τη μορφή συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης.
Η άντληση πόρων μπορεί να ενισχυθεί με αμοιβές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επισκέπτες μας αλλά και από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε πως θα εξασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
Οι θέσεις αυτές του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους παρευρισκόμενους και ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε πως θα τα παραδώσει στον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη προς υλοποίηση.
Η πολιτική της Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα είναι πολύπλοκη και δαπανηρή για αυτό χρειάζονται τεκμηριωμένες προτάσεις με κοστολογημένες μελέτες. Οι πρωτοβουλίες και οι από κοινού δράσεις επιστημονικών φορέων με την τοπική αυτοδιοίκηση θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Δημοκρατική της Ρόδου Η Δημοκρατική της Ρόδου
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου