Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάται κανείς από 7 έως 9 ώρες ημερησίως!
Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι διαταραχές του ύπνου είναι πια ένα πολύ κοινό φαινόμενο...
Μερικές δεκαετίες πίσω, το 1942 πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αριθμός ο οποίος έχει πέσει στις 6,8 ώρες, γράφει η Lauren F. Freedman στο Business Insider.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 40% των Αμερικανών κοιμάται λιγότερες από 7 ώρες τη μέρα, ενώ εκτιμάται ότι 70 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από κάποια διαταραχή στον ύπνο.
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη σωματική υγεία και ευεξία του οργανισμού, όμως πολλές φορές υποβαθμίζουμε τη σημασία του.
Δείτε παρακάτω τι μπορεί να προκαλέσει η μερική και ολική έλλειψη ύπνου:
1. Ευερεθιστότητα
Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ευερεθιστότητα του ατόμου και τη συναισθηματική μεταβλητότητα.
2. Πονοκέφαλοι
Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που προκαλεί τους πονοκεφάλους, όταν δεν έχει κοιμηθεί κανείς καλά, ωστόσο είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
3. Ανικανότητα μάθησης
Μία μελέτη σε μαθητές γυμνασίου έδειξε ότι αν το σχολικό πρόγραμμα ξεκινούσε μία ώρα αργότερα το πρωί (π.χ. αντί για 7:30 στις 8:30) αυξάνονταν οι επιδόσεις των μαθητών.
Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι ενώ οι άνθρωποι τείνουν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους σε μια δραστηριότητα όταν την επαναλαμβάνουν περισσότερες από μία φορές, δε συμβαίνει το ίδιο αν παραμείνουν ξάγρυπνοι αφότου το δοκιμάσουν για πρώτη φορά.
4. Πρόσληψη βάρους
Όσοι δεν κοιμούνται καλά εμφανίζουν ορμονικές διαταραχές, οι οποίες συνδέονται με ενίσχυση της όρεξης και του αισθήματος πείνας για τροφές υψηλότερης θερμιδικής αξίας.
5. Χαμηλή όραση
Η στέρηση του ύπνου συνδέεται με προβλήματα στην όραση (π.χ. θολούρα). Όσο περισσότερο μένει κανείς ξύπνιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει ψευδαισθήσεις.
6. Καρδιακές ασθένειες
Όταν στο πλαίσιο ενός πειράματος οι ερευνητές κράτησαν επί 88 ώρες ξύπνιους τους εθελοντές, παρατηρήθηκε αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης. Το ίδιο ίσχυε και για όσους επετράπη να κοιμηθούν για 4 μόλις ώρες, συγκριτικά με όσους κοιμήθηκαν 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυξάνονταν οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης C-reactive –δείκτης κινδύνου καρδιακών ασθενειών- σε όσους στερούνταν μερικώς ή ολικώς τον ύπνο.
7. Μολύνσεις
Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου, μέχρι και μια νύχτα αϋπνίας μπορούν να εμποδίσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ενάντια στους μικροοργανισμούς.
8. Απόσπαση προσοχής
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και αυξάνει τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής.
9. Ανικανότητα ομιλίας
Η σοβαρή έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και μιλάτε και μπορεί να μοιάζετε σαν… μεθυσμένοι. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 36 ώρες ξάγρυπνοι, οι εθελοντές είχαν την τάση να χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις και κλισέ, να μιλούν αργά και μονότονα και να μην είναι σε θέση να εκφράσουν ακριβώς αυτά που σκέφτονταν.
10. Κρυολογήματα
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από τους 153 συμμετέχοντες σε ένα πείραμα, όσοι είχαν κοιμηθεί λιγότερες από 7 ώρες τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες.
11. Τροχαία
Η οδήγηση ενώ νιώθει κανείς υπνηλία, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος.
12. Μειωμένη σεξουαλική ορμή
Η τεστοστερόνη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντας σεξουαλικής ορμής και επιθυμίας, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ο καλός ύπνος αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ η έλλειψη ύπνου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και οδηγεί σε χαμηλή λίμπιντο και σεξουαλική δυσλειτουργία.
13. Διαβήτης
Το να παραμένει κανείς ξύπνιος ενώ ο οργανισμός του θέλει να κοιμηθεί, μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη (συνήθως καλείται προ-διαβητικό στάδιο) και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
14. Καρκίνος
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και τον καρκίνο. Καθώς η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού και η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προκαταρκτικές έρευνες φαίνεται να υποδεικνύουν ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του μαστού.
15. Προβλήματα μνήμης
Από το 1924 οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει ότι όσοι άνθρωποι κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες, ξεχνούσαν περισσότερο. Ο κακός ύπνος και η έλλειψη αυτού έχουν συνδεθεί ακόμη με υψηλότερα επίπεδα β-Amyloid, ενός βιοδείκτη για το Αλτσχάιμερ.
http://www.plektani.gr
από noreply@blogger.com (TINOS VOICE)
μέσω Φωνή της Τήνου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου