Η κακοσμία του στόματος είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπνοή τους...
Από τι προκαλείται;
Η κακοσμία του στόματος προκαλείται, είτε από τις τροφές που τρώμε, είτε από την αύξηση συγκεκριμένων βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα. Η κατάσταση της υγείας της στοματικής κοιλότητας (π.χ. η ουλίτιδα ή η ξηροστομία) μπορεί να επιδεινώσει τη δυσοσμία. Επιπλέον, κάποιες φορές μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας ασθένειας (π.χ. διαβήτη ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).
Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών ή η έλλειψη υδατανθράκων, το αλκοόλ και ο καπνός ευθύνονται, επίσης, για τη δυσάρεστη οσμή. Κορίτσια, έτοιμα για …φίλημα!
Ο παγκοσμίου φήμης δρ. Χάρολντ Κατζ, ο οποίος ίδρυσε την Κλινική Αναπνοής στην Καλιφόρνια, μίλησε στο CNN και αποκάλυψε ποιες τροφές μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την κακοσμία και να έχουμε πάντα δροσερή αναπνοή…
Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα, την …κακοσμία κάνει πέρα! Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα μήλα βοηθούν στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου από τους αδένες μας. Το σάλιο περιέχει οξυγόνο, που καταπολεμά τα βακτήρια τα οποία «ευδοκιμούν» στην στοματική κοιλότητα και προκαλούν κακοσμία.
Τσίχλα
Καλύτερα να …μασάμε! Η τσίχλα ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου ( που είναι ο βασικός εχθρός των βακτηρίων) και ταυτόχρονα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια. Προτιμήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, με ξυλιτόλη, που βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Φαγητά πλούσια σε βιταμίνη CΗ βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να καταστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και – το πιο σημαντικό- εξουδετερώνει τις μυρωδιές που έχουμε αν καταναλώσουμε τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδια κ.τ.λ.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι, δεν είναι μόνο, υγιεινό, αλλά ελαττώνει σημαντικά την ποσότητα υδρόθειου, ενός δύσοσμου αερίου. Οι ειδικοί συστήνουν ελληνικά γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά.
Ψωμί ολικής αλέσεως
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες), μας βοηθάει να διατηρήσουμε την αναπνοή μας καθαρή. Όταν η ποσότητα υδατανθράκων στον οργανισμό δεν είναι επαρκής, λαμβάνει χώρα η διεργασία εκείνη κατά την οποία καίγεται το περιττό λίπος, γνωστή ως «κέτωση» . Καθώς καίγεται το λίπος, οι δύσοσμες κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή.
Κανέλα
Δεν είναι τυχαίο που τόσες τσίχλες έχουν γεύση κανέλας… Το λάδι της εξολοθρεύει τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία της αναπνοής. Το μάσημα λίγης κανέλας, δυόσμου ή μέντας το πρωί, βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.
Πράσινο τσάι
Τα φλαβονοειδή, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντάμε στα λαχανικά και στο πράσινο τσάι, απομακρύνουν τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα.
Πηγή: faysbook.gr
από noreply@blogger.com (TINOS VOICE)
μέσω Φωνή της Τήνου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου