ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τήνος: Μαρμαρογλύπτες, οι τεχνίτες της σμίλης



Αν οι προκάτοχοί τους ίδρυσαν «σχολή» στην τέχνη του μαρμάρου, η νέα γενιά Τηνιακών μαρμαρογλυπτών γράφει ιστορία.


Η Έξω Μεριά της Τήνου υπήρξε αφετηρία μιας μεγάλης καλλιτεχνικής παράδοσης, βασισμένη κατά κύριο λόγο στο μάρμαρο. Η «δράση» των Τηνιακών μαρμαρογλυπτών ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα, σε συνεργεία ανοικοδόμησης τόσο εντός νησιού όσο και εκτός, στην Αθήνα, την Ερμούπολη και το εξωτερικό. Αν και δεν είχαν ακαδημαϊκή παιδεία, οι ντόπιοι τεχνίτες είχαν το μεράκι, τη φαντασία και την ικανότητα να αφομοιώσουν τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα του ευρωπαϊκού χώρου και να απαντήσουν δημιουργικά στις προκλήσεις της εποχής τους. Αναβαθμίζοντας την τεχνική τους δεξιότητα και καλλιεργώντας την αισθητική τους παιδεία, πέρασαν το κατώφλι της καλλιτεχνικής έκφρασης. Έτσι δημιουργήθηκε μια ισχυρή παράδοση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, ενισχυμένη από τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στον Πύργο (1955).



Φίλιππος Bασιλάκης



Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1963. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1977. Το διάστημα 1977-1980 περιπλανήθηκε σε διάφορες τεχνικές σχολές, ενώ το 1981 επέστρεψε στον Πύργο, στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου. Έχει εργαστεί σε πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής όπως των Βασιλάκη, Βάλακα, Ράλλη, Καραγιάννη, Φιλιππότη και άλλα, καθώς επίσης στη Γερμανία (1989-1994) στο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής Hofmeister στη Φρανκφούρτη. Το 1996 επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου διατηρεί δικό του εργαστήρι μέχρι σήμερα. Έργα και κατασκευές του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, οικίες και ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



Πέτρος Δελλατόλας



Γεννήθηκε το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου το 1961 και εργάστηκε στο εργαστήριο του Ιωάννη Φιλιππότη μαζί με τον Γιάννη Βασιλάκη μέχρι το 1966. Από το 1969 έως σήμερα δημιουργεί στο δικό του εργαστήριο στα Σπιτάλια της Τήνου. Εκκλησιαστικά έργα του υπάρχουν στις εκκλησίες και των δύο δογμάτων σε Τήνο, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη. Έχει εκθέσει γλυπτά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.



Ονούφριος Δεσύπρης



Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Το 1991 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου, όπου και διακρίθηκε στο μάθημα της μαρμαροτεχνίας. Τα επόμενα έξι χρόνια εξάσκησε τη μαρμαρογλυπτική στα εργαστήρια των Γ. Τσακίρη και Μ. Βιδάλη. Από το 1997 μέχρι σήμερα διατηρεί το δικό του εργαστήριο στα Υστέρνια και ασχολείται με τη μαρμαρογλυπτική, εκτελώντας έργα κυρίως λαϊκά, νεοκλασικά και βυζαντινά μέσα από τη μορφή παραγγελιών. Παράλληλα δημιουργεί και συμμετέχει σε εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής, εκφράζοντας τις προσωπικές ιδέες και ανησυχίες του. Έργα του κοσμούν πολλούς εκκλησιαστικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στη Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Λάμπρος Διαμαντόπουλος



Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1955. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου το 1971, ενώ το 1979 ίδρυσε το εργαστήρι του στον Πύργο, φτιάχνοντας υπέρθυρα, βρύσες, πορτοσιές κ.ά. Είναι ένας από τους λίγους μαρμαρογλύπτες που αναλαμβάνουν συντηρήσεις και αναστυλώσεις παλιών καμπαναριών και νεότερων μνημείων, φτιάχνοντας παράλληλα και καινούρια καμπαναριά σε όλη την Ελλάδα. Από τις πιο σημαντικές συντηρήσεις των τελευταίων χρόνων είναι αυτές που ανέλαβε για τα καμπαναριά της Ι. Μ. Εκατονταπυλιανής Πάρου το 2003 και το διπλό καμπαναριό της Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου (έτος κατασκευής 1870) τη διετία 2011-2012. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Φίλιππος Kαγιώργης



Γεννήθηκε στον Πύργο της Tήνου και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της περιοχής. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Ρόδο, στο εργαστήριο του αείμνηστου Αθανασίου Στράντζαλου, ενός από τους μεγάλους δασκάλους του μαρμάρου και της γλυπτικής. Στη συνέχεια εργάστηκε στο εργαστήριο ξυλογλυπτικής τέχνης του Ευάγγελου Kαγιώργη. Αργότερα παρακολούθησε με επιτυχία μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Groningen της Ολλανδίας, ενώ την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με το ολλανδικό-ελληνικό περιοδικό τέχνης και πολιτισμού «Λυχνάρι». Λίγο αργότερα ξεκίνησε εκθέσεις σε διάφορα μέρη, όπως στη Βιέννη (1985), το Άμστερνταμ (1986) και το Βέλγιο (1988). Ακολούθησαν εκθέσεις στον ελλαδικό χώρο και η εγκατάσταση του εργαστηρίου του στο αγαπημένο του χωριό, στον Πύργο της Τήνου, όπου διατηρεί και μόνιμο εκθετήριο. Ο Φίλιππος Kαγιώργης, γλύπτης της πέτρας, του μαρμάρου, του ξύλου και του μετάλλου, ξεχωρίζει με ένα μοναδικό ύφος στις συνθέσεις του, στους συμβολισμούς, στην τεχνική, ακόμη και στην επιλογή του υλικού. Έργα του βρίσκονται στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιλεγμένα από τους Προέδρους Χρήστο Σαρτζετάκη και Κάρολο Παπούλια, στο σπίτι του αείμνηστου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στην οικία του φιλέλληνα Ολλανδού τ. πρωθυπουργού Max van de Stul, στου εικαστικού Κώστα Τσόκλη και σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Φίλιππος Kαγιώργης έχει ξεχάσει την εμπορική πλευρά της δημιουργίας. Δημιουργεί παίρνοντας έμπνευση από τα ορφικά κείμενα, από τον Όμηρο έως τον Σολωμό και τον Σεφέρη, αναδεικνύοντας το αρχαίο κάλλος σαν μια δροσερή πηγή που αναβλύζει από το μάρμαρο, ενσωματώνοντάς το στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα. Οι δημιουργίες του μεταφέρονται από τη σκέψη του κατευθείαν στο μάρμαρο χωρίς προπλάσματα. Έτσι, πηγαία.



Πάρης Kολλάρος



Γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1979. Εργάστηκε στο εργαστήριο του πατέρα του και από το 1996 έως το 1999 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Από το 2001 έως και το 2004 απασχολήθηκε στα έργα αναστύλωσης του Παρθενώνα, ενώ το 2005 ανέλαβε το εργαστήριο του πατέρα του στον Πύργο της Τήνου.



Γιάννης Kυραρίνης



Ο Γιάννης Κυραρίνης γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου. Σε ηλικία επτά ετών εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου αρχικά τελείωσε το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια το δέκατο νυχτερινό Γυμνάσιο. Μόλις σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να εργάζεται σε εργαστήρια γλυπτικής. Μετά την αποφοίτησή του και την απαγκίστρωσή του από τις σχολικές υποχρεώσεις, συνέχισε τις σπουδές του στη Διπλάρειο Σχολή, στο τμήμα σχεδιαστών. Το 1969 άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο στη Φιλοθέη, το οποίο δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Μαρούσι και δέκα χρόνια αργότερα στον ιδιόκτητο χώρο του στο Kάτω χαρβάτι Παλλήνης. Το 1985 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, καθώς εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του μόνιμα στην Τήνο και μετάφερε το εργαστήριό του στην περιοχή των Δύο χωριών, όπου και εδρεύει έως σήμερα. Εκατοντάδες ναοί σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης πάμπολλοι Δήμοι και Κοινότητες κοσμούνται από τα έργα του. Αρκετά μάλιστα, φιλοξενούνται σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας και της Αμερικής. Πρόσφατα, μετά από συνεχή τετραετή εργασία, ολοκλήρωσε τη φιλοτέχνηση του μεγαλοπρεπούς ναού της Αναστάσεως Τιράνων Αλβανίας. Το 2008 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον διόρισε τακτικό μέλος στη ναοδομία Αθηνών.



Πέτρος Mαρμαρινός



Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1970. Μετά το Λύκειο φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου 1988-1991, συνεχίζοντας την οικογενειακή καλλιτεχνική παράδοση (παππούς ξυλογλύπτης- ζωγράφος), με τη γλυπτική σε μάρμαρο και πέτρα. Ακολούθως, έκανε την πρακτική του στα τοπικά εργαστήρια του Πύργου. Από το 1995 έως σήμερα διατηρεί το εργαστήριο-εκθετήριό του στον Πύργο - Τήνου (έναντι μουσείου Γ. Χαλεπά). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει καλές κριτικές και δημοσιεύσεις για τα έργα του, μέσα από τον Τύπο (περιοδικά, εφημερίδες κλπ) και τα τηλεοπτικά φιλμ. Τα έργα του διακοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές και χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον χαρακτηρίζουν οι φόρμες των περιστεριών και τα χρωματιστά εφαρμοσμένα μαρμάρινα αντικείμενα (πιατέλες, τραπέζια, κλπ).



Μιχαήλ Σαλταμανίκαs



Ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1972. Ξεκίνησε την επαφή του με το χώρο της Τέχνης από το ξύλο, δίπλα στον ξυλογλύπτη Ευάγγελο Καγιώργη, και αργότερα ασχολήθηκε με το μάρμαρο, υπό την καθοδήγηση του παππού του Λαζάρου Αρτεμίου Βαλάκα, παλαιού μαρμαρογλύπτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου και εργάστηκε κοντά στους μαρμαρογλύπτες Χονδρογιάννη, Διαμαντόπουλο και Φιλιππότη. Διατηρεί εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής από το 1997 στον Πύργο, δίνοντας έμφαση σε θέματα από τη θάλασσα, με την οποία είχε έντονη επαφή από παιδί, ως γόνος ναυτικής οικογένειας και γιος φαροφύλακα.



Μάκης Τριγώνης



Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Το διάστημα 1989-1992 φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου απ’ όπου πήρε και τα πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Η ανάγκη για εξειδίκευση στην τέχνη του μαρμάρου τον έκανε να επιστρέψει στην Αθήνα το 1995, όπου εργάστηκε στο εργαστήρι του μαρμαρογλύπτη Σταύρου Σκαλκώτου μέχρι το 1998. Την ίδια χρονιά επέστρεψε μόνιμα στην Τήνο και εργάστηκε κοντά στους μαρμαρογλύπτες Αντώνη Χονδρογιάννη και Πέτρο Ράλλη. Το 2006 δημιούργησε το δικό του καλλιτεχνικό εργαστήρι μαρμάρου στον Πάνορμο. Οι δημιουργίες του αντλούν στοιχεία από την παραδοσιακή λαϊκή τέχνη που σε συνδυασμό με σύγχρονες αντιλήψεις και μεράκι συνθέτουν την καλλιτεχνική του ταυτότητα.



Γεώργιος Τσακίρης



Γεννήθηκε στο χωριό Πλατειά. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και εργάστηκε στα εργαστήρια του Φιλιππότη και του Περράκη. Σε ηλικία 18 ετών άνοιξε εργαστήριο στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τους γλύπτες Σ. Τριάντη, Γ. Καλακάλλα, Β. Μουστάκα, Π. Τζανουλίνο και άλλους. Ειδικότητά του οι προτομές, οι αντιγραφές έργων Μουσείων, τα ανάγλυφα και οι αντιγραφές αγαλμάτων. Τριανταπέντε χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης. Μερικά από τα έργα του είναι: Κολοκοτρώνης (Λιμποβίσι), Γρηγόριος Ε. (Πάτρα), Ανάγλυφο Μεταξάκη (Κρήτη), και πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα. Το 1986 επέστρεψε στην Τήνο και συνέχισε την εργασία του, διατηρώντας εργαστήριο στη θέση Φλοπόρια στην Αγία Μαρίνα Τήνου.



Αντώνης Χονδρογιάννης



Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1958, όπου και έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε και παράλληλα ασχολήθηκε με την τέχνη του μαρμάρου κοντά σε παλιούς τεχνίτες. Το 1986 επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Πύργο της Τήνου. Έκτοτε διατηρεί δικό του εργαστήριο και έκθεση μαρμαρογλυπτικής. Δημιουργεί έργα βασισμένα σε παλιές τεχνοτροπίες, μοντέρνες ιδέες της εποχής, αλλά και προσωπικές συνθέσεις εμπνευσμένες μέσα από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου του, που τόσο θαυμάζει. Με σύμμαχο το φυσικό περιβάλλον, το υλικό και την αστείρευτη αγάπη του γι’ αυτό, σμιλεύει το μάρμαρο και δίνει στα έργα του κάτι από τον εαυτό του. Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται σε ιδιόκτητο εργαστήριο στην επαρχιακή οδό Πύργου Πανόρμου, έχοντας δημιουργήσει εταιρεία με τον γιο του, απόφοιτο Σχολής Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου. Με σύμμαχο την πείρα, τη σπουδή, το νέο αίμα στο εργαστήρι, τη δύναμη της αγάπης για το μάρμαρο και τις νέες ιδέες, γεννιούνται έργα που άλλοτε σε ταξιδεύουν, σε εξανεμίζουν ή σε προσγειώνουν στο σήμερα.







από noreply@blogger.com (TINOS VOICE)

μέσω Φωνή της Τήνου
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Νότιο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video