ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οικονομικές και υγιεινές αγορές και συνήθειες

Οικονομικές και υγιεινές αγορές και συνήθειες


Όλοι βιώνουμε μια καταπιεστική οικονομική κρίση που περιορίζει τις διατροφικές επιλογές μας και πολλές φορές μας οδηγεί σε αύξηση βάρους, χωρίς να το συνειδητοποιούμε άμεσα. Για να αποφύγουμε τέτοια ανεπιθύμητα φαινόμενα καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αγορές μας και να αποφεύγουμε κυρίως προϊόντα που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.


Μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα μας σώσουν από τέτοιες καταστάσεις.


Αρχικά, πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ, κάνουμε λίστα με τα προϊόντα που μας είναι απαραίτητα. Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, μπορούμε να βγάζουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων μας. Καταμετρούμε λοιπόν τις ποσότητες, ακόμα και των φρούτων και των λαχανικών που θα χρειαστούμε, για να μην υπάρξουν προϊόντα που θα χαλάσουν και θα χρειαστεί να πετάξουμε.


Αποφεύγουμε να πάμε για τις αγορές μας νηστικοί. Οι πειρασμοί είναι πολλοί και ο λογαριασμός στο ταμείο αλλά και το σώμα μας μπορούν εύκολα να φουσκώσουν.


unnamed 1Όταν φτάσουμε στα ράφια ελέγχουμε τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, στις οποίες αναγράφονται αναλυτικά το θερμιδικό περιεχόμενο, τα σάκχαρα, τα λιπαρά και το νάτριο – αλάτι της μερίδας του τροφίμου.


Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα κυρίως μας γεύμα πρέπει να περιέχει 400-500 θερμίδες, ενώ ένα ενδιάμεσο σνακ έως 200 θερμίδες.


Κάτω από τις ακριβείς ποσότητες των παραπάνω στοιχείων στην ετικέτα του τροφίμου, αναγράφονται κάποια ποσοστά, τα οποία αναφέρονται στο κατά πόσον καλύπτονται οι ενδεικτικές ημερήσιες απαιτήσεις ενός υγιούς μέσου ενήλικα (2000kcal – 90γραμ σάκχαρα – 70γραμ λιπαρά – 20γραμ κορεσμένα λιπαρά, 2,4γραμ νάτριο) σύμφωνα μα τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.


Τα ποσοστά που είναι κάτω από το 5% δηλώνουν τη χαμηλή περιεκτικότητα του τροφίμου σε αυτό το στοιχείο, ενώ εκείνα που είναι μεγαλύτερα του 20% την υψηλή.


Όπου μπορούμε βέβαια καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα - τυποποιημένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το έτοιμο ψωμί του τοστ. Ας προτιμήσουμε να πάρουμε φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς, να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το καταψύξουμε, ώστε να το συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μη χρειάζεται να πετάξουμε τίποτα. Όταν θελήσουμε να το καταναλώσουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το ζεσταίνουμε στην τοστιέρα. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούμε χρήματα και αποφεύγουμε το αλάτι και τα συντηρητικά που όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν και τα οποία αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και επιβαρύνουν το ήπαρ, ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος.


Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να φοβόμαστε καθόλου τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Η κατάψυξη είναι μια μέθοδος συντήρησης που όταν γίνεται σωστά διατηρεί τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του τροφίμου αναλλοίωτα. Πολλές φορές, έχει παρατηρηθεί, ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι καλύτερα ή ισάξια με τα φρέσκα.


Στα φρέσκα προϊόντα προτιμούμε εκείνα που είναι εποχής, καθώς είναι πιο οικονομικά αλλά και με μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα.


Εξοικονομούμε ακόμη χρήματα αν αντικαταστήσουμε τα πολλά γεύματα, που πιθανόν έχουμε στην εβδομάδα, με κρέας, με όσπρια που σε συνδυασμό με δημητριακά (ψωμί, ρύζι), μας δίνουν πρωτεΐνες ισάξιες με των ζωικών τροφίμων, με χαμηλότερο κόστος.


Μπορούμε, λοιπόν, να επιλέξουμε 1-2 ημέρες την εβδομάδα και να ετοιμάσουμε τα βασικά μας γεύματα, ώστε να εξασφαλίσουμε το σπιτικό φαγητό και να αποφύγουμε τις σπατάλες με “άχρηστα” και επιβαρυμένα τρόφιμα. Πριν φύγουμε για τη δουλειά βγάζουμε τη μερίδα μας από την κατάψυξη και ετοιμάζουμε κάτι υγιεινό και θρεπτικό για τις ώρες που θα είμαστε στο χώρο της εργασίας μας (π.χ. φρούτα, αραβική πίτα με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά, μικρή μπαγκέτα με αβγό βραστό και λαχανικά, μια μικρή σαλάτα με τόνο, ελαιόλαδο και παξιμαδάκια).


Αν κάτι μείνει από την προηγούμενη ημέρα μπορούμε να το ενσωματώσουμε στο φαγητό της επόμενης, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τα πάντα.


Επιδιώκουμε το πιάτο μας να έχει πολλά χρώματα, που το καθένα δηλώνει την παρουσία κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων. Οι μικρές ποσότητες από ποικιλία ειδών τροφίμων είναι προτιμότερες από μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένων προϊόντων.


Κάνοντας σωστές επιλογές μπορούμε να γλιτώσουμε σπατάλες σε “ανούσια” προϊόντα, να βλέπουμε τη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα και την υγεία μας να επιβαρύνεται επικίνδυνα.


Κοντορουχά Ευστρατία


Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Ευρυπίδου 4 – 84100 Σύρος


22810 76605 & 6979 868795








Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Νότιο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video