Ιάκωβος Καμπανέλλης |
Κυκλοφόρησε από το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου η εισήγηση του Γιώργου Ανωμερίτη για την ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έτσι όπως αυτή διαχέεται και καταγράφεται μέσα από συνολικό θεατρικό έργο του...
Ο Ι. Καμπανέλλης, όπως γράφει στον πρόλογό του ο Γ. Ανωμερίτης, υπήρξε υπόδειγμα συνεπούς δημιουργού και ανθρώπου, χωρίς εξαρτήσεις από κέντρα εξουσιών και δικαίως αποκαλείται “πατέρας” του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.
Αφορμή για την έκδοση αυτού του βιβλίου έδωσαν οι εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στη γενέτειρα πατρίδα του τη Νάξο. Έχοντας διαπιστώσει ότι μέσα από τα 32 θεατρικά του έργα ο Καμπανέλλης είχε γράψει δεκάδες ποιήματα, οι στίχοι των οποίων μελοποιήθηκαν από τους μεγάλους μας συνθέτες, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, Μαμαγκάκη, Σπανό και τραγουδήθηκαν από τους πάντες, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ελάχιστοι γνώριζαν ότι οι στίχοι των χιλιοτραγουδισμένων αυτών τραγουδιών ανήκαν στον Καμπανέλλη.
Αποδελτιώνοντας και σχολιάζοντας τους στίχους 70 ποιημάτων του, ο Γ. Ανωμερίτης παρουσιάζει τα ποιήματα αυτά αυτοτελώς και δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να σκεφτούμε ότι τραγούδια σαν το “Μανούλα μου” (Χατζηδάκις), “Μαργαρίτα – Μαγιοπούλα” (Θεοδωράκης), “Το ψωμί είναι στο τραπέζι” (Θεοδωράκης), “Kαι Δόξα τω Θεώ” (Θεοδωράκης), “Το μεγάλο μας τσίρκο” (Ξαρχάκος), “Ναύτη γέρο-ναύτη” (Χατζηδάκις), “O κυρ-Μιχάλης” (Χατζηδάκις), “Τί ωραία που είναι η αγάπη μας” (Θεοδωράκης) κ.α., που έγιναν μεγάλες μουσικές επιτυχίες βασίσθηκαν πάνω σε δικά του ποιήματα. Τραγούδια που δεν υπάρχει έλληνας να μην τα έχει τραγουδήσει, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία αγνοεί ότι ποιητής και στιχουργός των τραγουδιών αυτών ήταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
Η ποίηση στο θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης
Έκδοση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου
“Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη”
Φωτογραφίες: Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη
Χώρα Νάξου
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά
Παραγωγή: Εκδόσεις “ΜΙΛΗΤΟΣ”
Σελίδες: 100
ISBN: 978-960-464-634-0
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου