Όπως τόνισε στον Δήμαρχο ο TristanCarter, η ανασκαφική αυτή έρευνα μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά δεδομένα, καθώς τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία δείχνουν ότι η Στελίδα χρησιμοποιήθηκε από τον HomoSapiens, τον Νεάντερνταλ και πιθανώς από το πρώιμο ανθρώπινο τύπο της Χαϊδελβέργης.
Ο Μανόλης Μαργαρίτης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και τόνισε πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της αρχαιολογικής ομάδας. Άλλωστε, ο Δήμος παρέχει φιλοξενία στην ομάδα των 30 αρχαιολόγων που απασχολούνται στην ανασκαφική έρευνα, ενώ προτίθεται να φιλοξενήσει διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Νάξου και του αρχαιολογικού πλούτου της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Λίγα λόγια για την ανασκαφή
Η ανασκαφή λαμβάνει χώρα στο λόφο και την ακτογραμμή της Στελίδας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και διεπιστημονική ομάδα υπό την αιγίδα του Καναδικού Ινστιτούτου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή TristanCarter του Πανεπιστημίου McMaster. Η διεθνής διεπιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από Έλληνες, Καναδούς, Αμερικανούς και Σέρβους αρχαιολόγους, γεωλόγους, κλιματολόγους και ανθρωπολόγους, με σκοπό να εξαχθούν ασφαλείς και ακριβείς χρονολογίες κατά τις οποίες ο πρώιμος ανθρώπινος τύπος επισκέφθηκε αυτήν τη θέση.
Η Στελίδα είναι πηγή πυριτόλιθου, δηλαδή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούνταν πριν την ανακάλυψη της μεταλλουργίας. Η συνεργασία των επιστημόνων έχει σκοπό να αποδείξει ότι στην περιοχή έγινε εκμετάλλευση πυριτόλιθου τουλάχιστον 250.000 χρόνια πριν από σήμερα, γεγονός που την καθιστά μακράν την αρχαιότερη θέση στις Κυκλάδες.
Τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι η Στελίδα χρησιμοποιήθηκε από τον HomoSapiens, τον Νεάντερνταλ και πιθανώς από το πρώιμο ανθρώπινο τύπο της Χαϊδελβέργης.
Όπως επισήμαναν οι επικεφαλής της ανασκαφής στη συνομιλία τους με το Δήμαρχο Νάξου, το ερευνητικό πρόγραμμα στη Στελίδα είναι πολύ πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την κατανόηση πώς οι πρώιμοι ανθρώπινοι τύποι προσήλθαν στην Ευρώπη. Τέλος, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί θα κάνει γνωστή τη θέση της Στελίδας σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σε επιστήμονες, σε μελετητές και φοιτητές αρχαιολογικών σχολών διεθνώς.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου