Το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας στην Πάρο υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.Οι εργασίες ξεκίνησαν εχθές και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στη συνέχεια την επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και στη Νάουσα.
Η σημερινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Πάρο σήμερα το πρωί και τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κληρικοί και λαϊκοί. Κατά τη σημερινή συνεδρία αναπτύχθηκαν θέματα όπως: «Παρατηρήσεις στην αρχιτεκτονική του συγκροτήματος του Ἱ. Ν. Παναγίας Ἑκατονταπυλιανής», «Οι Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες της Παναγίας Εκατονταπυλιανής», «Η Καταπολιανή και τα αρχαία μάρμαρα αυτής», «Η αναστήλωση της Εκατονταπυλιανής της Πάρου μέσα από το Αρχείο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων», «Αν. Ορλάνδος: Οραματιστής Αρχιτέκτων και επιβλέπων της αναπαλαιώσεως του Ι. Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής», «Ο Αν. Ορλάνδος και η σημασία των εργασιών αποκατάστασης της Καταπολιανής στην επιγραφική της Πάρου».
Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκέπτεται την Μητρόπολη και να παρακολουθεί το συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στις αρχαιολογικές γνώσεις του Αρχιεπισκόπου και επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται το προσκύνημα, αφού ήταν εδώ ως πτυχιούχος αρχαιολόγος στην ομάδα του Αναστάσιου Ορλάνδου την εποχή που γίνονταν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε πως το συνέδριο αυτό τον έκανε να νιώσει νοσταλγία και "όλοι μας ξέρουμε ότι η νοσταλγία έχει γλυκύτητα, αλλά έχει και πόνο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι "όλα αυτά τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται στο συνέδριο τα έζησα το 1962 με 1963, που ξεκινούσα ως πτυχιούχος στο χώρο της αρχαιολογικής έρευνας".
Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που είχε εκείνη την εποχή, αλλά και στις εμπειρίες που απέκτησε και ευχήθηκε "αυτό το συνέδριο να είναι ένας σταθμός στην πορεία της ιστορίας της Πάρου και ένας έπαινος στον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες".
Παρέστησαν επίσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, Πολιτευτές, Ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.
romfea.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου