Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε μια κίνηση που γεννά πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις του όσον αφορά την καταπολέμηση του ρουσφετιού και της τακτοποίησης «ημετέρων» στο Δημόσιο προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάνος Καμμένος. Και αυτό εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οπότε κρίνεται το μέλλον του κόμματός του, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την εκ νέου είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Ο λόγος για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά τους προσώπων που υπήρξαν ειδικοί σύμβουλοι και μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας. Γεγονός που επιτρέπει ερμηνείες περί επιστροφής των φαινομένων αναξιοκρατίας στην πολιτική ζωή της χώρας, με τον κ. Καμμένο να δείχνει να μην ενοχλείται από την αξιοποίηση του αξιώματός του για να προωθήσει στελέχη του κομματικού του περιβάλλοντος σε θέσεις αμειβόμενες από το Δημόσιο, συνδέοντας άμεσα το κράτος με το κόμμα του. Και όλα αυτά την ώρα που από την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Πενταγώνου είχε αναδείξει ως βασικό στοιχείο της πολιτικής του την εξάλειψη των ρουσφετιών στον Στρατό. Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, επισκεπτόμενος τον Εβρο, που είχε πληγεί από τις πλημμύρες, είχε ανακοινώσει ότι καταργούνται τα ρουσφέτια και διατηρούνται μόνο όσα έχουν χαρακτήρα καθαρά κοινωνικό -«Εκεί που έχουν ανάγκη τα παιδιά των ανέργων, των θυμάτων της κρίσης», όπως είχε πει- και όχι πολιτικό. Ο ίδιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τα τέλη Ιουλίου, στη συνεδρίαση για το νέο Μνημόνιο, τόνισε ότι «στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταργήσαμε τα ρουσφέτια».
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι διαφορετική, καθώς, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Καμμένος όχι μόνο διόρισε στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. σε αμειβόμενες από το Δημόσιο θέσεις συμβούλων και συνεργατών, αλλά στη συνέχεια τους τοποθέτησε στα ψηφοδέλτιά του, άλλους για πρώτη φορά και άλλους για δεύτερη. Ειδικότερα, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργο Ζησιμάτο, που διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Αμυνας στις 6 Μαρτίου και κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Ο ίδιος είχε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. και στις εκλογές του 2012, όταν αναδείχθηκε πρώτος αναπληρωματικός, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις κάλπες του Ιουνίου του 2014.
Στο γραφείο του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, ως μετακλητός υπάλληλος από τις 2 Φεβρουαρίου, διορίστηκε και ο έμπορος από τη Νίκαια Αυγερινός Χατζηχρυσός, υποψήφιος με το κόμμα του κ. Καμμένου στη Β’ Πειραιά, όπως και η Γεωργία Καλαίμη, πολιτική επιστήμων, που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. στην Α’ Αθηνών και τώρα βρίσκεται στη λίστα του κόμματος στη Λακωνία.
Στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος του κ. Καμμένου εντάσσεται και ο Γιάννης Δραγάτης, επίσης στη Λακωνία, που εργάστηκε ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του πρώην υπουργού Αμυνας από τις 2 Φεβρουαρίου, όπως και η Κατερίνα Παληοδήμου, επίσης μετακλητή υπάλληλος στο Πεντάγωνο, στο γραφείο του κ. Καμμένου, η οποία κατεβαίνει στη Μεσσηνία.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Μανταλένα (Ελένη-Αδαμαντία) Παπαδοπούλου, πρόεδρος της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ήταν διορισμένη ειδική συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Αμυνας στο Πεντάγωνο και τώρα κατέρχεται για βουλευτής στην Ημαθία. Η ίδια στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, ενώ ήταν και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2014.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η οικονομολόγος, με ειδίκευση στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών στεγαστικών δανείων, Αντιγόνη Δήμητσα, που κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθηνών, ενώ υπήρξε διορισμένη ειδική συνεργάτιδα στο γραφείο του κ. Καμμένου στο Πεντάγωνο, όπως και η δημοσιογράφος Αννα Μπάστα. Η τελευταία είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ είχε γίνει γνωστή όταν έστειλε επιστολή προς τη γερμανική εφημερίδα «Bild» με αφορμή τα προκλητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στο μέσον της χρονιάς.
Επίσης, στο γραφείο του πρώην υπουργού Αμυνας εργάστηκε από τις 12 Φεβρουαρίου η Κατερίνα Πουλάκη, υποψήφια σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία ήταν και υποψήφια για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. τον Ιούνιο του 2014. Στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας εντάχθηκε η Ζωή-Ειρήνη Ακριβού, διορισμένη σύμβουλος του Π. Καμμένου από τις 2 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ. στα Τρίκαλα.
Στις εκλογικές λίστες του κόμματος του Πάνου Καμμένου, εκτός από τους συνεργάτες του στο Πεντάγωνο, εντάχθηκαν και ορισμένοι από τους συμβούλους των υπουργικών γραφείων άλλων στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως μετακλητοί που βρέθηκαν στο πλευρό της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, και στο γραφείο του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ.
Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τον δημοσιογράφο Γιώργο Χρυσικό, που εργάστηκε στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια, είναι υποψήφιος στη Βοιωτία και μέχρι πρότινος βρισκόταν στο υπουργικό γραφείο της κ. Κουντουρά.
Στο ίδιο γραφείο ήταν διορισμένη η επίσης υποψήφια στη Βοιωτία με τους ΑΝ.ΕΛ. Ευρυδίκη Κουρνέτα, η οποία από το 2014 διατελεί πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος του κ. Καμμένου και συμμετέχει στη νομική υπηρεσία του. Αντίστοιχα, στο γραφείο του Τέρενς Κουίκ ήταν διορισμένος ως ειδικός σύμβουλος ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Παπαγεωργίου, δικηγόρος, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Δικηγόρων για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ο οποίος συμμετέχει στην κίνηση πολιτών κατά των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες.
Οι 28 «τακτοποιήσεις» σε επτά μήνες
Την τακτική της αξιοποίησης των «δικών μας παιδιών» φαίνεται να υιοθέτησαν από την 26η Ιανουαρίου οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, διορίζοντας στα πολιτικά τους γραφεία στελέχη όλων των βαθμίδων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Ανεξάρτητους Ελληνες, συγγενείς τους ή ακόμα και συνεργάτες τους από την προηγούμενη επαγγελματική τους δραστηριότητα - γεγονός που αποδεικνύει ότι το κράτος έχει... συνέχεια και στις προσλήψεις «ημετέρων».
«Πρωταθλητής» σε αυτούς τους διορισμούς αναδείχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καθώς στο πολιτικό του γραφείο στο υπουργείο Αμυνας, από το οποίο αποχώρησε στα τέλη Αυγούστου λόγω παραίτησης της κυβέρνησης Τσίπρα, διόρισε από τον Ιανουάριο περί τους 28 συνεργάτες του, πολλοί από τους οποίους αποτελούν στελέχη του κόμματός του.
Τελευταία πρόσληψη (ΦΕΚ με ημερομηνία 6 Ιουλίου) ήταν αυτή του κ. Γιώργου Καλεάδη. Τους προηγούμενους μήνες διορίσθηκαν, μεταξύ άλλων, εκτός από εκείνους που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, οι Δημήτρης Παλαιολόγος, Χαράλαμπος Φαλάς, Ιωάννα-Μιχέλα Παπαδοπούλου, κόρη της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Ελένη Μαυροκέφαλου, Ελένη Δουρούκη, συνεργάτις του κ. Καμμένου στην Κ.Ο., Γιάννης Κοκκινίδης, Γαβριήλ Αβραμίδης, πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Ηλίας Γιολδασέας, υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος του κόμματος, Ευαγγελία Βαλσαμή-Κορομηλά, Ευαγγελία-Αντωνία και Ειρήνη Συμεωνίδη.
Επίσης, στο επιτελείο του κ. Καμμένου στο Πεντάγωνο εργάζονταν τους προηγούμενους μήνες οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουσουλός, Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, Κωνσταντίνα-Μαρίνα Βαγενά, Κυριάκος Ζηλάκος και Βασίλης Συριόπουλος, ενώ ως εθελοντές συμμετείχαν οι Χαράλαμπος Καλογεράκης, Κωνσταντίνος Πατρίκιος και Θανάσης Μπέλτσος.
Μισθοί που ζαλίζουν σε εποχές κρίσης
Μπορεί οι υπουργοί κάθε κυβέρνησης να διορίζουν στα γραφεία τους στενούς συνεργάτες τους ή στελέχη που προέρχονται από τα κόμματά τους, με το επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζονται η εμπιστευτικότητα και η ομαλή λειτουργία των επιτελείων τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι θέσεις αυτές είναι καλά αμειβόμενες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση 1/16306/0022/23.2.2012 των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, οι αποδοχές των μετακλητών, των ειδικών συμβούλων και των συνεργατών στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης έχουν καθοριστεί ως εξής.
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου ενός υπουργού λαμβάνει μηνιαίως 2.271 ευρώ, ενώ οι ειδικοί σύμβουλοι με διδακτορικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 2.146 ευρώ και τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.999 ευρώ. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 2.063
ευρώ και τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.922 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ειδικοί σύμβουλοι 1.906 ευρώ. Οι ειδικοί συνεργάτες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, λαμβάνουν 2.063 ευρώ και τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.922 ευρώ, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 2.023 ευρώ και τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.884 ευρώ, ενώ οι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου 1.906 ευρώ και οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ, 1.811 ευρώ. Οι υπόλοιποι ειδικοί συνεργάτες ΔΕ και ΥΕ έχουν αποδοχές 1.135 ευρώ και 129 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, οι αποσπώμενοι από θέσεις του Δημοσίου στα υπουργικά γραφεία λαμβάνουν αποδοχές με βάση τον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας στις οργανικές τους θέσεις.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου