Η αποκάλυψη, λίγη ώρα πριν από την τηλεμαχία των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, των αποτελεσμάτων της έρευνας, που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου, κάνουν ακόμη πιο κρίσιμο για τα κομματικά επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Συγγρού το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ και τον απόηχο του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
«Ισοπαλία» σε πρόθεση-εκτίμηση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν ίδιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας από 24,6%. Έπονται: Χρυσή Αυγή με 5,6%, ΚΚΕ με 4,8%, Το Ποτάμι με 4,6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,2%, ενώ Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων “πιάνουν” 3% έκαστη. Εκτός Βουλής βάσει της πρόθεσης ψήφου, με 2,3% μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,1% (7,7% αναποφάσιστοι και 1,4% «δεν απαντώ»).
Απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προκύπτει και στην εκτίμηση ψήφου, με τα δύο κόμματα να “πιάνουν” από 31,6%, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο ανάδειξης απο την κάλπη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,2%, ΚΚΕ με 6,2%, Ποτάμι με 5,9%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 5,3%, Ένωση Κεντρώων με 3,9% και Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται «οριακά» στο 3% που οδηγεί εντός Βουλής.
Σε ότι αφορά πάντως τις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για το ποιο κόμμα τελικώς θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, δηλαδή στην «παράσταση νίκης», ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει ξεκάθαρα, καθώς το 57% θεωρεί ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29%.
«Ρυθμιστής» η αδιευκρίνιστη ψήφος
Ο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ρίξουν την Κυριακή στην κάλπη, γύρω στις 900.000 από τους περίπυο 10.000.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, δεδομένου του απόλυτου «Χ» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, θα παίξει καταλυτικό ρόλο και ουσιαστικά θα κρίνει την έκβαση των εκλογών.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Στράτου Φαναρά, από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 24% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και το 16% Νέα Δημοκρατία, το 8% είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή, το 7% ΑΝΕΛ, το 3% Το Ποτάμι, το 2% ΚΚΕ, το 1% ΠΑΣΟΚ, το 8% άλλο κόμμα, ενώ τρεις στους δέκα, το 31% δεν είχε ψηφίσει ή έριξε άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη τον Ιανουάριο.
Γι΄ αυτό άλλωστε τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντικό το αποψινό ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη, δεδομένης της απήχησης του προηγούμενου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, το οποίο παρακολούθησαν εξ ολοκλήρου περίπου οι μισοί ψηφοφόροι, άλλο ένα 30% το είδε αποσπασματικά και μόλις 1 στους 4 απάντησε ότι δεν παρακολούθησε ούτε ένα λεπτό.
Μετακινήσεις ψηφοφόρων
Ενισχυμένη σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καταγράφεται η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, με το αντίστοιχο ποσοστό να βρίσκεται στο 62,8%, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται ότι λειτουργεί ιδιαίτερα «συνεκτικά» για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όπου η συσπείρωση αποτυπώνεται στο 83,4%.
Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Μεϊμαράκης
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με μοιρασμένες θετικές και αρνητικές γνώμες. Ακολουθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 44% θετικές γνώμες, όσες έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο το 56% των ερωτώμενων εκφράζεται αρνητικά. Έπονται κατά σειρά: Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καταγράφει και «τεράστιο» άλμα σε ότι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 22%, από 12% προ τριών εβδομάδων, ωστόσο έπεται του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προηγείται με ποσοστό 29%, ελαφρώς αυξημένο από την αντίστοιχη μέτρηση της Metron Analysis την περίοδο 20-24 Αυγούστου.
«Αρνητική κρίση» για την Κυβέρνηση Τσίπρα
Συντριπτικά αρνητική είναι η αξιολόγηση των πολιτών για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, σε ότι αφορά τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του από τον Ιανουάριο μέχρι και την επιστροφή της εντολής στον Προκόπη Παυλόπουλο, στο τέλος Αυγούστου. Οι αρνητικές γνώμες για τον απολογισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φθάνουν το 70%, ενώ μόλις το 23% εκφράζεται θετικά για το έργο της περιόδου αυτής.
Σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, το 63% απαντά αρνητικά σε ότι αφορά την αξιολόγηση του ως Πρωθυπουργού, ενώ μόλις το 31% απάντησε ότι άσκησε με θετικό τρόπο τα καθήκοντα του.
Οι πολίτες στην συντριπτική πλειονότητα τους ζητούν αλλαγή πολιτικής, καθώς 7 στους 10 απαντούν ότι αυτήν την περίοδο η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να “διορθώσουν την πορεία της”.
Η έρευνα της Metron Analysis διεξήχθη τηλεφωνικά, την περίοδο 10-14 Σεπτεμβρίου, σε τυχαίο δείγμα πολιτών, σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου