Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (την οποία κανόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός που επίσης παρέστη), ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζει Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο τρέχον ΕΣΠΑ υπολογίζεται στα 62 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, προκειμένου να αποτραπεί η απένταξη έργων με την λήξη του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε το πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πολιτική βούληση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με πόρους του συγχρηματοδοτούμενου ΠΔΕ του 2016. Ωστόσο, ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι είναι αμφίβολο το αν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να το καλύψει στο σύνολο του, γι’ αυτό και συμφωνήθηκε να υπάρξει εντατικοποίηση (από πλευράς των φορέων υλοποίησης) της προσπάθειας ολοκλήρωσης όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου το ποσό που θα απαιτηθεί την 01/01/2016 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού να είναι όσο τοδυνατόν μικρότερο.
Χρηματοδότηση Περιφέρειας και μεταναστευτικό
Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν η γενικότερη χρηματοδότησης της Περιφέρειας λόγω Στόχου ΙΙ, όπως επίσης και η ανάγκη άμβλυνσης των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, η περιφερειακή αρχή ετοιμάζεται να θέσει το θέμα της χρηματοδότησης κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που θα γίνει στις Βρυξέλλες εντός του 2016.
Αποφασίστηκε - στο άμεσο μέλλον - να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της αλλαγής του χρηματοδοτικού πλαισίου που αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ως προς το μεταναστευτικό, η στάση του υφυπουργού ήταν θετική στο αίτημα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην κατανομή των κοινοτικών πόρων για τη διαχείριση τόσο αυτού καθαυτού του μεταναστευτικού προβλήματος, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου