Νταβούτογλου: Η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας επανενεργοποίησε την ενταξιακή διαδικασία - Τουσκ: Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας θα γίνει σταδιακά - Οκτώ χώρες αποφάσισαν να λάβουν εθελοντικά ένα ποσοστό προσφύγων από την ΤουρκίαΣε συμφωνία για το προσφυγικό και την
επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ κατέληξαν την Κυριακή ΕΕ και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Γιούνκερ και Νταβούτογλου, ο κ. Τουσκ είπε πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα γίνει σταδιακά, ενώ γνωστοποίησε ότι , μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.
«Το 2016 είναι μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση της συμφωνίας που δεχθήκαμε σήμερα», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συνάντηση, σημειώνοντας ότι έγινε μια «αμοιβαία» και «επωφελής» συζήτηση.
Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες «που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να συμμετέχει σε μια τέτοια συνάντηση» και υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθούν οι ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.
«Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για μια καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών και την παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως τα 3 δισ ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία θα πάνε για τους Σύρους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι συνάντηση με Τουρκία «μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και σήμερα υπήρξε συμφωνία για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ και μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για «ξεπάγωμα» κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.
Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά Πάντως, την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες και κυβερνητικές πηγές.
Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χθες.
http://ift.tt/1IicjB3
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου