Με καθυστέρηση έξι χρόνων, και αφού κατήγγειλε και ποινικοποίησε τους πάντες και τα πάντα, ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ανοίξει στην Ε.Ε. ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων».
Αναφερόταν στην Ε.Ε. αλλά στόχευε στο εσωτερικό. Προφανώς για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σε αγρανάπαυση τόσους οικονομολόγους, οι οποίοι στην συνέχεια απέκτησαν κυβερνητικές θέσεις, ώστε να διερευνήσουν τις αιτίες της, και τους τρόπους επούλωσής της.
Μοιάζει ειρωνικό προς όσους ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε πολεμικό λόγο, να παρουσιάζεται τώρα που το χρειάζεται, ως θιασώτης της νηφαλιότητας. Απευθυνόμενος γενικώς στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είπε: «ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας, οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά».
Μοιάζει επίσης ειρωνικό ο πρωθυπουργός που με τον υπουργό του των Οικονομικών, έπαιζαν chicken game και νόμιζαν ότι εκβίαζαν την Ευρώπη με το Grexit (που παραλίγο να συμβεί), να αναφέρεται τώρα στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, λέγοντας ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόσθεσε δε, ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης»!
Γιούνκερ: Κέρδισες την παρτίδα
Γεμάτη η χθεσινή ατζέντα του πρωθυπουργού. Ευχαριστημένα παρουσιάζονταν τα στελέχη του Μαξίμου, τόσο για τις δημόσιες δηλώσεις Γιούνκερ, όσο και για την κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να είπε, στην μεταξύ τους συνομιλία στον πρωθυπουργό, ότι έχει καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι, ότι έχει επιτελέσει μεγάλη πρόοδο, ότι υπάρχει μήνυμα ανάπτυξης και ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα!
Αναφερόμενος δε στην μεγάλη δοκιμασία που αναμένει την κυβέρνηση το Φθινόπωρο, τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, ο ίδιος φέρεται να είπε καθαρά ότι είναι υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατά του ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει στους εργοδότες να ρυθμίζουν μονομερώς τις εργασιακές σχέσεις.
(Να σημειωθεί ότι στις δημόσιες δηλώσεις ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους δανειστές, λέγοντας: «Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», ενώ στην ομιλία του στον ΣΕΒ υποστήριξε: «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας»).
Ο κ. Γιούνκερ συνέστησε πάντως στον έλληνα πρωθυπουργό, η αξιοποίηση των πόρων από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», να γίνει με μεγάλη προσοχή. Επίσης οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία.
Παραλλήλως ο κ. Γιούνκερ δέχτηκε το ελληνικό αίτημα, να παραμείνει ανοιχτή η ελληνική υπηρεσία του Euronews, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όδευε για κατάργηση.
Πάντως ο κ. Γιούνκερ έφερε σε αμηχανία τον κ. Τσίπρα, όταν δήλωσε ότι θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Ο ίδιος τουλάχιστον εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν θα κυριαρχήσει στις επαφές του το πρόγραμμα προσαρμογής.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε και ελπίδα και βεβαιότητα, ότι «με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι(!!), με την ίδια σοφία θα κινηθούμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας».
Προς αντίλογο είναι φυσικά, ότι πέραν της λογικής απαίτησης της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης!
Τελούμε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης που άρχισε…
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου