ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΑΡΚΑΝΤΙΑ», ΝΑΞΟΣ, 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού
Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης
Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
1. Νορβηγικό τραγούδι γάμου, επεξ.: H. Sommerro.2. Ελληνο-νορβηγικό κοντλιμπέ, επεξ.: Μ. Ζλατάνου
3. Απόσπασμα αρχαίας ελλ. Μουσικής: Ύμνος στον Απόλλωνα
4. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ (1940-): Ο Ακάθιστος ύμνος
MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ: (1925-1994)
5. Θάλασσα πλατειά (επεξ.: Μ. Ζλατάνου)
6. Το πέλαγο είναι βαθύ (επεξ.: Μ. Ζλατάνου)
7. Κάπου υπάρχει η αγάπη μου (επεξ.: Μ. Ζλατάνου)
8. Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
9. Το φεγγάρι είναι κόκκινο
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ (1922-1990): από ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (επεξ.: Μ. Ζλατάνου)
10. Η Προσφυγιά
11. Οι καμπάνες της Αγιά-Σοφιάς
12. Πέτρα - πέτρα χτίσαμε
13. Η Σμύρνη
MΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (1925-)
14. Χρυσοπράσινο φύλλο
15. Άρνηση
16. Κοιμήσου αγγελούδι μου
17. Μοιρολόι της βροχής
18. Τα θεμέλια μου
19. Ανοίγω το στόμα μου
20. Της αγάπης αίματα
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΖΛΑΤΑΝΟΥ (2006)
21. Ιθάκη
ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ (1937-1982) (επεξ.: Μ. Ζλατάνου)
22. Καλημέρα ήλιε
23. ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ:(1861-1917)
Ο Ολυμπιακός Ύμνος
Χορωδία ΑΡΚΑΝΤΙΑ
v Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΡΚΑΝΤΙΑ, είναι μια π. εικοσαμελής χορωδία, που ειδικεύεται στην ελληνική χορωδιακή μουσική.
v Ιδρύθηκε το 1981 στο Όσλο με ξεκίνημα το ενδιαφέρον και την αγάπη των Νορβηγών για την ελληνική κουλτούρα, και έχει στην τριακονταετή πορεία της παρουσιάσει στο κοινό της Νορβηγίας ένα ευρύτατο φάσμα χορωδιακής μουσικής, και a cappella και με συνοδεία οργανική, που κυμαίνεται από το «Το Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη (πλήρες), πλήθος άλλων τραγουδιών και αποσπασμάτων έργων του (π.χ. Λειτουργία «εις κεκοιμημένους»), καθώς και τραγούδια άλλων συνθετών όπως του Μάνου Χατζηδάκι, του Χρήστου Λεοντή, του Γιάννη Μαρκόπουλου, αποσπάσματα από «Τα Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη, κ.ο.κ, ως (για πρώτη φορά στη Νορβηγία) βυζαντινή μουσική, επεξεργασίες δημοτικών τραγουδιών, όπως π.χ του Γιάννη Κωνσταντινίδη και άλλα έργα σε επεξεργασίες της μαέστρου της από το 1988, Μαριλένας Ζλατάνου, όπως π.χ. τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, σουίτες δημοτικών τραγουδιών, κ.ο.κ.
v Το 1999 η χορωδία παρουσίασε δίσκο με «ελληνική χορωδιακή μουσική από την αρχαιότητα ως την εποχή μας» με τραγούδια του Χατζηδάκη, του αναγεννησιακού κρητικού συνθέτη, Φραγκίσκου Λεονταριτη, επεξεργασίες βυζαντινών ύμνων του Θ. Παπακωνταντινου, δυο χορωδιακές σουίτες, επεξεργασίες της μαέστρου M.Z., (Μακεδονική, με δημοτικά τραγούδια από τη Μακεδονία, και σουίτα από χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα), απόσπασμα από τον ύμνο στον Απόλλωνα ( 2ος αιώνας π.Χ.) κ.λ.π.
v Έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο στη Νορβηγία και έχουν δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων στη Θεσσαλονίκη το 97, στο πρόγραμμα «εκ περάτων της Γης» της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
· Μαέστρος της χορωδίας είναι απο το 1988, η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΖΛΑΤΑΝΟΥ, τραγουδίστρια κλασικής μουσικής και μαέστρος απο τη Θεσσαλονίκη, με σπουδές απο εκεί, το Λονδινο (Guildhall School of Music and Drama) και το Όσλο της Νορβηγίας (αριστούχος απόφοιτος του κρατικού Ωδείου και της Ακαδημίας Όπερας).
· Ειναι εγκαταστημένη απο χρόνια στο Όσλο όπου έχει έντονη και ποικίλη μουσική δραστηριότητα και σαν σολίστ τραγουδιού και σαν μαέστρος, με εμφανίσεις σε όπερες και ορατόρια, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, περιοδείες, μουσική δωματίου, έρευνα και παρουσίαση παλιάς μουσικής και πλήθος άλλων συναυλιών σε όλη τη χώρα αλλά και σε άλλες χώρες.
· Πολύ συχνά τραγουδάει η χορωδία επεξεργασίες και τα τελευταία χρόνια και συνθέσεις της μαέστρου Μ.Ζ.
· Η μαέστρος, που είναι και σολίστ στις συναυλίες της χορωδίας, έκανε το ντεμπούτο της σαν συνθέτης το 2007 κι έχει γράψει και έργα ειδικά για τη χορωδία τα οποία παρουσίασαν και στη Νορβηγία και στην Ελλάδα στις συναυλίες τους, τρείς δε απο τις χορωδιακές της επεξεργασίες της έχουν εκδοδεί απο το norsk musikkforlag.
· ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΨΕΝ ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σπουδές από τη Νορβηγική Μουσική Ακαδημία και την Μουσική Ακαδημία ”Hochschule für Musik Hanns Eisler” του Βερολίνου, σαν αριστούχος σολίστας το 2009. Από τότε έχει μια εντονότατη μουσική δραστηριότητα σαν σολίστας, συνοδός σε μουσική δωματίου, παιδαγωγός, εκκλησιστικός οργανίστας, και έχει ένα ευρύτατο και ποικίλο ρεπερτόριο.
ü Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στο διαδίκτυο: www.zlatanou.net www.arkadiakoret.no
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου