O µεγάλος αριθµός απουσιών µαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω της γρίπης οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να στείλουν σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγίες για τον αντιγριπικό εµβολιασµό, τις οποίες έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για το τρέχον έτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα του προβλήµατος που έχει δηµιουργηθεί µε τη γρίπη αποτελούν τα σχολεία της Ιθάκης τα οποία έκλεισαν µε εντολή του δηµάρχου του νησιού λόγω της έξαρσης των ιώσεων.
Εκτός από την Ιθάκη, όµως, και σε πολλά ακόµη σχολεία οι αίθουσες είναι άδειες, γεγονός που οδηγεί τις δηµόσιες υπηρεσίες να ενηµερώσουν µαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τα µέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν προκειµένου να περιοριστούν τα κρούσµατα εξάπλωσης της γρίπης.
Η έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα παραµένει σε αυξηµένα επίπεδα και, σύµφωνα µε την επίσηµη καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της φετινής περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως και τις 20 Ιανουαρίου 2019 καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 µε νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Εξ αυτών, εµβολιασµένα ήταν τα εννέα (14%) άτοµα.
Το ίδιο χρονικό διάστηµα καταγράφηκαν συνολικά έξι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη. Οι πέντε θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι γιατροί πάντως επισηµαίνουν τη σηµασία του αντιγριπικού εµβολιασµού και τονίζουν ότι είναι ο αποτελεσµατικότερος τρόπος πρόληψης.
Το αντιγριπικό εµβόλιο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη µετάδοση του ιού της γρίπης, συµβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και στη µείωση απουσιών από την εργασία του σχολείου και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Πηγή
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου